Valokuva Helsinki Partners (c) Jussi Hellsten
Syömään!
Kansalliskirjaston ja Hotelli- ja ravintolamuseon yhteistyönä syntynyt näyttely lähestyy ruokakulttuuria kahdesta näkökulmasta
Kansalliskirjaston ja Hotelli- ja ravintolamuseon yhteistyönä syntynyt näyttely lähestyy ruokakulttuuria kahdesta näkökulmasta: tarkastelemalla mitä keittokirjat kertovat ruoasta ja sen laittajista eri aikoina sekä luomalla katsauksen suomalaisen ravintolakulttuurin historiaan.
Ruoanlaittotaitoa on opetettu kodeissa kautta aikojen. Reseptit ovat siirtyneet sukupolvilta toisille esimerkin kautta. Parhaat kokit ovat jakaneet osaamistaan sekä opettamalla nuorempiaan, että tarjoamalla tuotoksiaan.
Ravintoloissa ruokailu on arkipäiväistynyt vuosien saatossa – enää ei tarvita juhlatilaisuutta, jotta ravintolaan voi mennä syömään. Ruoanlaittoa opetetaan koti- ja ravintolakeittiöiden ohella oppilaitoksissa ja kursseilla.
Ruoan mainonta painottui 1950-luvulla usein tuotteisiin, joilla voitiin helpottaa perheenäitien työtä keittiössä. Ruokakulttuurin ja -ainesten uudet tuulet näkyvät nopeasti mainonnassa, samoin kuin ihmisten asenteet ruokaa kohtaan. Kotimainen ruoka on nostettu jo varhain jalustalle, viime vuosikymmenten ilmiöt ovat olleet luomu- ja lähiruoka.
Kansalliskirjasto
17.5.-1.11.2024
Esillä oleva kokonaisuus täydentää Tiedemuseo Liekin näyttelyä Ruokaa kaikille