Suomalainen frankofilia: vieraana Kristina Ranki

Ranskan instituutti Suomessa järjestää ranskankielisen tapahtuman, jossa historioitsija Kristina Ranki kertoo suomalaista frankofiliaa koskevasta tutkimustyöstä

Ranskan instituutti Suomessa järjestää ranskankielisen tapahtuman, jossa historioitsija Kristina Ranki kertoo suomalaista frankofiliaa koskevasta tutkimustyöstään.

Vuosina 1880–1914 muuttunut kuva Ranskasta näkyi kaikkialla: matkoissa, ranskalaisten kirjailijoiden käännetyissä teoksissa sekä aikakausi- ja sanomalehtien suuntautumisessa. 1880-luvulta alkaen ulkomaita kohtaan koettu viehätys ajoi suomalaisia Pariisiin pohjoismaisen modernismin, saksalaisvaikutteiden ja venäläisen kulttuuriperinteiden keskeltä. Ajatus kaksoisvaltiosta johti älyllisen eliitin ja taiteilijoiden keskuudessa merkittävään Ranskan ihailuun eli frankofiliaan, jota kesti ensimmäiseen maailmansotaan asti. Myös suomalaista kansallisidentiteettiä haettiin ranskalaisen kulttuurin kautta.

Esityksessään Kristina Ranki kokoaa yhteen suomalaisten frankofiilien biografian huomioiden heidän taustansa ja motiivinsa. Historioitsija Louis Clerc liittyy keskusteluun mukaan, johon myöskin yleisö voi osallistua.

Kristiina Ranki on aatehistoriaan sekä suomalaiseen kulttuuriperintöön ja -suuntauksiin erikoistunut kirjallisuuden tohtori, historioitsija ja tuottaja. Monikielinen Ranki on palkittu Valkoisen Ruusun Ritarikunnan arvomerkillä, mutta hän on ennen kaikkea pitkän linjan ranskalais-suomalaisten suhteiden välittäjä.

Rangin tutkimustyön tuloksena on myös syntynyt kaksi kirjaa, jotka L’Harmattan-kustantamo on juuri kääntänyt ranskaksi: Les deux Amours (Kaksi rakkautta) sekä La Patrie et la France (Isänmaa ja Ranska).

 

Ranskan instituutti Suomessa, 3. krs

15.2.2024

17.00-19.00

Vapaa pääsy, tapahtuma pidetään ranskaksi