Valokuva Sinebrychoffin taidemuseo (c) Jean-Baptiste Béranger
PERUTTU: Topi Artukka: Tanssiaisia ja ravintolaillallisia
Luento: Topi Artukka: Tanssiaisia ja ravintolaillallisia – Eliitin seuraelämää 1800-luvun alussa
Luento: Topi Artukka: Tanssiaisia ja ravintolaillallisia – Eliitin seuraelämää 1800-luvun alussa
Luennolla käsitellään 1800-luvun alussa eläneen eurooppalaisen, erityisesti turkulaisen, eliitin seuraelämää ja sosiaalisen kanssakäymisen erilaisia merkityksiä. Seurapiirien sosiaalista toimintaa tarkastellaan osana kosmopoliittista eurooppalaista eliitin tapakulttuuria sekä Alexander Lauréuksen taiteen aiheena.
Alexander Lauréus maalasi useita säätyläisten elämäntapaa kuvaavia teoksia, joissa hän käsitteli seuraelämän ilmiöitä, usein aikakaudelleen tyypilliseen tapaan huumorin keinoin. Hänen teoksissaan tanssivat, seurustelevat, juopottelevat ja nauttivat ihmiset ja tuokiokuvat olivat välähdyksiä seuraelämästä, joka määritti eurooppalaisen eliitin elämää syntymästä kuolemaan asti.
Seuraelämä oli paitsi arkea rytmittänyt sosiaalisen kanssakäymisen tapa, myös keino ylläpitää ja kehittää ihmissuhteita, luoda avioliittoja, solmia taloudellisia tai poliittisia suhteita sekä vaihtaa tietoja ja juoruja. 1800-luvun alkupuolen eliitille elintärkeästä seuraelämästä on kuitenkin säilynyt hyvin vähän kuvallisia lähteitä Suomessa ja Ruotsissa, mikä tekee Lauréuksesta seurallisuuden historian näkökulmasta erityisen kiinnostavan taitelijan.
FT Topi Artukka työskentelee tutkijana Turun yliopiston Suomen historian oppiaineessa. Hänen tutkimuskohteitaan ovat erityisesti suomalainen seuraelämä ja eliitin kulttuurihistoria. Artukka väitteli Turun yliopistosta vuonna 2021 aiheella ”Tanssiva kaupunki. Turun seurapiiri sosiaalisena näyttämönä 1810-luvulla”.
Sinebrychoffin taidemuseo
12.4.2023 klo 18–19
Näyttelylipulla 18 / 12 €, alle 18-v. vapaa pääsy, liput kassalta tapahtumapäivänä, max. 80 paikkaa, ei ennakkovarauksia
Luento on suomenkielinen