Citizen Sleuth – DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali
True crimen etiikkaan pureutuvassa dokumentissa FBI:n riveistä haaveileva nainen törmää epäilyttävään onnettomuuteen kotikaupungissaan ja ottaa tehtäväkseen selvittää sen podcastinsa avulla.
True crimen etiikkaan pureutuvassa dokumentissa FBI:n riveistä haaveileva nainen törmää epäilyttävään onnettomuuteen kotikaupungissaan ja ottaa tehtäväkseen selvittää sen podcastinsa avulla.
Nuori nainen nimeltä Jaleayah Davis kuoli auto-onnettomuudessa Ohiossa vuonna 2011. Vai oliko kyseessä sittenkään onnettomuus? Samanikäinen true crime -fani Emily Nestor ryhtyi tutkimaan tapausta ja aloitti sen käsittelemiseksi oman podcastinsa, Mile Marker 181:n. Siitä tuli yllättävä menestys, ja nuori Nestor singahti true crime -median isojen nimien joukkoon.
Citizen Sleuth seuraa Nestoria hänen tehdessään podcast-jaksoja, haastatellessaan poliiseja ja asiantuntijoita ja käydessään true crime -fanitapahtumissa. Tarina kuitenkin elää, ja pian Nestorilla on vaikeita eettisiä ongelmia pohdittavanaan.
Alussa Nestor on idealistinen. Rikoksen uhrien on saatava oikeutta. Entä jos poliisi ei ole tehnyt työtään kunnolla? Tapahtumien edetessä hänen tilanteensa muuttuu: podcastin tekemisestä tulee ammatti ja tulonlähde. Tällöin salapoliisityön vaikuttimetkin muuttuvat. Entä jos uhkaa vaikuttaa siltä, että todisteet viittaavat sellaiseen lopputulokseen, joka ei kiinnosta kuuntelijoita?
Emily Nestor on kotoisin Länsi-Virginian Appalakeilta, alueelta, joka ei Yhdysvaloissa ole tunnettu sivistyksestä ja sofistikoituneisuudesta. Nestorin lapsuuden esikuva oli Uhrilampaat-elokuvan päähenkilö, FBI-agentti Clarice Starling, joka oli niin ikään Appalakeilta kotoisin. Nestor kuitenkin arveli, ettei hänen kotikonnuiltaan todellisuudessa ponnisteta niin hienoihin hommiin, ja teki töitä baarimikkona ja tarjoilijana ennen podcast-menestystään. Elokuvan miljöö onkin yksi sen suurista vahvuuksista. Se kuvaa sellaista Yhdysvaltojen kolkkaa, jota harvemmin nähdään.
Juhana Pettersson