Klassiska restauranger i Helsingfors

Restauranger där traditionen hålls i ära och där du känner dig som en del av en kontinuitet som inte rubbas av trender. Restauranger som är sig lika i årtionden, utan att det innebär någon stagnation. De är helt enkelt bra som de är så varför ändra ett vinnande koncept? Matjournalisten Timo Santala tar dig till rötterna av Helsingfors matkultur, på en resa genom tiden till några av stadens mest älskade klassiska restauranger.

Ateljé Finne in Helsinki
Restaurant Sea Horse in Helsinki

Laxsoppa, vorschmack, lever med lingonsås och potatismos, pyttipanna, fläsksås, ”oskarssmörgås” (oskarinleipä), ”jägarsmörgås” (metsästäjänleipä), skagen och andra traditionella rätter. Och strömming, åh, stekt strömming, vars överlägsenhet alla verkar ha sin egen bestämda åsikt om på olika restauranger. Till efterrätt finns det naturligtvis bondost med hjortronsylt samt tranbär med kinuskisås. Oavsett vilka finska klassiker du avnjuter, har de här restaurangerna en sak gemensamt: de har en lång historia och har under årens lopp förtjänat sin speciella plats i helsingforsarnas hjärtan.

Förutom att bjuda på mat med respekt för traditioner, har inredningen i många av restaurangerna bevarats väl i äkta Art Deco och Art Nouveau-stil. Beundra den finska designen i Paavo Tynellis lampor och de funktionalistiska Artek-möblerna. Restaurangernas väggar hade säkert mycket att berätta om de kunde tala, eftersom landets politiska och kulturella elit, såväl som vanligt folk och drömmare, har ätit (och druckit) här genom åren. Det är därför inte så konstigt att nästan alla Helsingforsbor har minnen och känslomässiga band till de här restaurangerna, som har gått i arv från far till son och från mor till dotter.

Savoy

Savoy på Södra Esplanaden är en av Helsingfors coolaste klassiska restauranger, ett levande stycke finsk restauranghistoria och ett måste för alla matintresserade. Arkitektur- och designälskare kommer också att bli bortskämda på Savoy, där interiören, som designades av Alvar och Aino Aalto år 1937, återställdes till sin forna glans år 2020. Inredningen framhäver paret Aaltos smak för rena, funktionella möbler och högkvalitativa naturmaterial.

Traditionellt har Savoy fokuserat på finska klassiker, så menyn innehåller ofta rätter som Mannerheims gös och vorschmack, renfilé och blinier med siklöjerom. Savoys kök drivs av Helena Puolakka, som har tre Michelinstjärnor från sin tid i restauranger i London och Paris och är känd som en mästare på fransk matlagning. Medan franska influenser och recept och användningen av fågelkött utstrålar europeisk elegans, återspeglas Savoys finska identitet i den säsongsbetonade användningen av lokala ingredienser. Säsongsprodukterna varieras från fisk och kräftor från de lokala sjöarna och havet till svampar och bär från skogen.


Oavsett om du serveras tartar av hjort från Karesuvanto med vintertryffel från Piemonte eller ballotine av pärlhöna med soppar och svarta vinbär från Paltamo, kan du vara säker på att rätterna är tillredda med kärlek och utan att kompromissa med kvaliteten. Savoy har också en av de längsta vinlistorna i Finland, med både årgångsviner för klassikerälskare och intressanta nyheter från mindre europeiska producenter. 

Meiccu

Ett annat pilgrimsmål för designälskande gourmander är Meiccu, undangömt från stadskärnans vimmel i Mejlans. Här har matentusiaster blivit bortskämda i en unik funkisstil sedan år 1946. Meiccus träpanelade interiör, som kröns av Paavo Tynellis dyrbara lampor, är tidlöst elegant och ljuset faller vackert in genom glasmosaikfönstren, särskilt vid lunchtid. Till lunch serveras hemlagade rätter från rökt kassler till lammköttbullar från ett stående bord och på kvällen klassiska rätter från laxsoppa till lövbiff och stekt strömming till fläsksås. Till vorschmack serveras naturligtvis en Marski-sup, så som förre presidenten marskalk Mannerheim gillade det. Till dessert serveras traditionsenligt frusna tranbär med het kinuskisås.

Elite

Elite har varit en favorit bland kultur- och konstmänniskor sedan år 1932 och är funkisstilen i Tölö personifierad, med en historia som inkluderar både vilda dansfester och poesikvällar. Författaren Mika Waltari trivdes på Elite, och filmstjärnan Tauno Palo har fortfarande inte bara ett eget bord i restaurangen, utan också en egen maträtt; gräddig lökbiff. Till förrätt finns delikata stensoppar eller sniglar i blåmögelost- och vitlökssmör, laxsoppa eller stekt strömming som mellanrätt, och till huvudrätt halstrad röding med hummersås eller oxinnerfilé flamberad i cognac. Blinier finns dessutom inte bara med rom av sik och siklöja utan också till exempelvis med renmousse. Till efterrätt serveras Elites klassiska crème brûlée. Restaurangen, som är inredd i turkosa och orange nyanser, är tidlöst elegant och mysig, med växlande konstutställningar på väggarna vid sidan av permanenta glaskonstverk. Elites söndagslunch är en tradition bland stamgästerna, som fortsättningsvis utgörs av kulturella och konstnärliga kretsar.

Kosmos

Kosmos öppnade år 1924 under förbudstiden och har nu uppnått en mogen ålder av hundra år. Familjerestaurangens traditioner är nu inne på fjärde generationen, och köket, matsalen och serveringen sköts av proffs med lång erfarenhet. Mattor, kristallkronor, mörka trästolar och intressanta hellenska träreliefer i de runda logerna ger restaurangen en personlig känsla. Affärsmännen, advokaterna och tjänstemännen som befolkade restaurangen på 1930-talet ersattes av författare, konstnärer och vänsterradikaler på 1960-talet, och än idag pryds väggarna av ett eklektiskt urval av bohemisk konst. På Kosmos kombineras fransk matlagningskunskap med ryska och svenska influenser, där du samtidigt kan få finska delikatesser från murkelsoppa till rökt rentunga. Det är också värt att prova gravad ren, som serveras med balsamicomarinerade hjortron, och laxpastrami med inlagda svampar. Och naturligtvis Kosmos klassiker, tartarbröd med rom, gräddfil och äggula samt sylvesterbröd med murkelsås. Till efterrätt naturligtvis plättar med hemgjord jordgubbssylt och vispgrädde.

Messenius

Messenius, som öppnade år 1937, kallas ibland skämtsamt för ”Kosmos i Bakre Tölö” och har mycket gemensamt med sin föregångare. Kvartersrestaurangen är känd som ett stamställe för bohemiska kulturpersonligheter, författare och politiker och har genom åren varit värd för otaliga teaterföreställningar och musikkvällar. En av ägarna, kocken Nina Kaukonen, är en passionerad svampplockare, så svamprätter finns på menyn i olika former året runt. Förutom trattkantarellsoppan och kantarellsåsen lönar det sig att smaka på den havtornsmarinerade laxen med rosmarinsik eller hjortnoisette med parmesanpotatis och enbärssås. Till efterrätt rabarber- och jordgubbspaj med vaniljsås. Blinisäsongen på Messenius är också särskilt lång, så du kan njuta av de fluffiga bovetepannkakorna redan på hösten.

Sea Horse

Sjöhästarna som är målade på bakväggen hälsar gästerna välkomna till restaurangen, som öppnade år 1933. Restaurangen var tidigare en favorit bland sjömän med sin enkla eleganta inredning och den kaurismäkiaktiga atmosfären. Sea Horse har byggt upp ett status, som lockar också långväga gäster. Bland stamgästerna finns såväl kändisar och konstnärer som lokala vagabonder. Exempel på stamkunder är Andy McCoy från Hanoi Rocks och Ville Valo från lovemetal-bandet HIM, som utan tvekan passar in på var och en av ovanstående kategorier. Restaurangen har också besökts av poeten Pablo Neruda, filosofen Jean-Paul Sartre och jazzmusikern Dizzy Gillespie, som blev så förtjust i restaurangens stekta strömming att han åt upp hela sitt sällskaps rester och gick till köket för att få mer. Restaurangen bär också smeknamnet Sikala (”Svinstian”) och har klassiker på menyn, från lökbiff och pepparbiff till köttbullar och renskav. Den givna efterrätten är bondost som fått sjuda i kanelgrädde och serveras med hjortronsylt. Efter det kan kvällen fortsätta med drinkar, som ofta har varit fallet på Sikala.


Om du utöver de ovan nämnda restaurangerna är ute efter en lite mer rustik kvarterskrogskänsla rekommenderar vi Kannas, klassiska Cella i Berghäll, Kolme Kruunua med sin fantastiska 1950-talsinredning, den traditionella kustkarelska restaurangen Konstan Möljä och Salve, grundad år 1897 och ursprungligen känd som sjömännens krog. Om du är ute efter en mer förfinad matupplevelse som respekterar traditionerna, kan du till exempel prova Lehtovaara, en restaurang med borgerlighetens diskreta charm, känd för sin cœur de filet med vitlökspotatis, Ateljé Finne, som har förvandlats från en före detta konstateljé till en utmärkt kvarterskrog, Kuu är också en kvarterskrog i Tölö, den franskinspirerade klassikern Carelia eller glasbyggnaden Kappeli i Esplanadparken.