Restaurang Savoy
Södra esplanaden 14, 00130 Helsingfors
Restaurang Savoy har varit en av de absolut bästa i Helsingfors restaurangliv sedan 1930-talet. Marskalk Mannerheim var en av dess mest kända kunder, och många av hans favoriter finns fortfarande på menyn, som vorschmack och stekt gös. Restaurangen leds för närvarande av kocken Helena Puolakka, under vars ledning restaurangen har renoverats på ett ambitiöst sätt. Puolakkas mål är att erbjuda upplevelser som respekterar restaurangens historia men som fortfarande känns relevanta idag. Savoys mat är finsk-fransk och säsongsbetonad. Restaurangens vinkällare är en av de största i Finland. Savoy grundades 1937, och arkitekterna Alvar och Aino Aalto valdes som designers för restaurangen. Savoys interiör följer fortfarande Aaltos ursprungliga plan, som delar upp utrymmet i en stämningsfull restauranghall och terrasser som omger den på tre sidor. Interiören visar Aaltos förkärlek för rena, funktionella möbler och högkvalitativa naturmaterial. I början av 2020-talet restaurerades och renoverades restaurangen i samarbete med Artek, Helsingfors stadsmuseum och Alvar Aalto-stiftelsen. Målet med renoveringen var att återställa atmosfären och detaljerna i Aaltos lokalplanering, som hade förlorats genom de förändringar som gjorts under åren. Designern Ilse Crawford och hennes företag Studioilse ansvarade för inredningen av det förnyade Savoy.
![Mannerheims bord på restaurang Savoy](https://www.myhelsinki.fi/wp-content/uploads/2024/09/02aa7dc5-9a7d-46d3-8b2f-22797b94599e.jpg)