Michelin-tähtiravintolat Helsingissä

Pohjoismaiden Michelin-tähtiravintolat ovat tunnetusti erittäin kovatasoisia, eikä Helsinki ole tässä poikkeus. Helsingissä on tällä hetkellä kuusi Michelin-tähditettyä ravintolaa, joista yhdellä on kaksi tähteä. Ruokatoimittaja Timo Santala esittelee Michelin-paikat fine diningin ystäville ja auttaa valitsemaan niistä mieleisimmän. 

A colourful dish on a white plate in Restaurant Olo.
Olo Collection
The seven person team of Restaurant Grön are sitting around one of the tables in their restuarant, looking towards the camera, smiling.
Grön

Palace

Illallinen Palacessa huokuu luksusta jokaisessa yksityiskohdassaan. Myös kunniakasta historiaa riittää, sillä maamme vanhin fine dining -ravintola valmistui Helsingin olympialaisia varten 1952 ja sai ensimmäisenä Suomessa Michelin-tähden jo vuonna 1987. Vuoden kokkina jo 2012 palkitun ja Kokkien kokiksi yhteensä neljänä vuonna ammattilaisten toimesta äänestetyn Eero Vottosen johdolla Palace palasi tähtikantaan 2019 ja nykyään sillä on ainoana koko Suomessa kaksi tähteä. Vottosen ruokafilosofian juuret ovat modernissa pohjoismaisessa keittiössä ja klassisessa ranskalaisessa keittotaidossa, mutta viime vuosina vaikutteita on hiipinyt sisään yhä enenevissä määrin myös japanilaisesta ruokakulttuurista. Keittöön kelpaavat vain raaka-aineista parhaat kotimaisesta hanhenmaksasta, mustista tryffeleistä ja muikunmädistä Rossinin kaviaariin, norjalaisiin kuningasrapuihin ja yksitellen käsin sukellettuihin kampasimpukoihin. Menu saattaa sisältää niin keltapyrstömakrillia karviais-ponzulla ja kombulevällä kuin wagyua kagoshimasta kevätsipulipannukakulla. Vanhan kauppahallin vierestä Etelärannan 10. kerroksesta löytyvästä ravintolasta avautuu huikeat näköalat Kauppatorille, Katajanokan kattojen ylle ja merelliseen Helsinkiin, ja sisustus on entisöity 1950-luvun alkuperäisiä selkeitä ja pehmeitä linjoja kunnioittaen, mutta harva paikallinenkaan tietää, että Palacen yhteydessä olevaan lounge-baariin voi saapua myös ilman pöytävarausta nauttimaan huippuluokan cocktaileista, merellisistä maisemista ja hienostuneesta tunnelmasta.

Grön


Suoraan luonnosta inspiraationsa ammentava Grön on ehdottomasti koko Suomen parhaita fine dining -ravintoloita ja aina tunnettu laatuunsa nähden kohtuuhintaisista maistelumenuista. Jo 10 vuoden kypsään ikään ehtinyt Grön ansaitsi Michelin-tähden vuonna 2018 ja taso on vain noussut entisestään, kun Vuoden kokkina 2016 palkittu Toni Kostian sai aisaparikseen nuoren kokkilupauksen, Vuoden kokkina 2023 palkitun Johan Kurkelan. Ammattilaisten keskuudessa veikkaillaankin, että Grön on todennäköisin toisen Michelin-tähden saaja Suomessa. Ensimmäisinä vuosina Grön tunnettiin erityisesti Kostianin intohimoisesta villiyrttien ja kasvisten käytöstä ja rohkeista maanläheisistä sesongin mukaisista makumaailmoista. Nykyään fokusta on laajennettu ja listalta löytyy myös kauden parhaita mereneläviä, kuten norjalaista kuningasrapua ja kampasimpukkaa. Suurin osa raaka-aineista tulee kuitenkin edelleen lähialueilta, myös Suomessa kasvatettu wagyu ja jopa sitruunaruoho ja inkivääri ovat kotimaisia. Edelleen Kostianin voi silti nähdä Helsingin ympäristön metsissä, niityillä ja rannoilla, sekä ravintolan omalla viljelypalstalla keräämässä talteen kauden satoa ja ravintolan seinillä onkin paraatipaikalla iso rivi purkkeja ja purnukoita täynnä fermentointi- ja pikkelöintikokeiluja. Grönin ainutlaatuinen luontosuhde ja sitoutuminen kestävään kehitykseen näkyvät paitsi lautasella myös läpi koko ravintolan toiminnan – Ei siis ihme, että Grön sai Michelin Green Starin jo vuonna 2021. Grönin rakkaudella hiotut annokset ovat päälle päin usein yksinkertaisen kauniita ja esteettisesti koottuja, mutta pinnan alla täyteläisiä makupommeja, joissa kaikki komponentit tukevat toisiaan ja koko menu on saatavilla myös vegaanisena. Illallinen Grönissä onkin sukellus modernin suomalaisen ruuan ytimeen, ja kaikin puolin unohtumaton elämys. Pieni, intiimi ja sopivan hämyisä ravintolatila yhdistettynä kiireettömään ja luontevaan palveluun, soveltuu erinomaisesti tunnelmalliselle illalliselle. Grön onkin Helsingin rennoimpia fine dining -ravintoloita ja mahdollisesti maailman ainoa Michelin-tähti -ravintola, jossa tähtiplakaatin paikka on ronskisti vessassa.

Photo Grön
The seven person team of Restaurant Grön are sitting around one of the tables in their restuarant, looking towards the camera, smiling.

Olo

Fine Dining -pioneeri Pekka Terävän luotsaama Olo valittiin Suomen gastronomien seuran toimesta Vuoden ravintolaksi 2009 ja Michelin-tähtikin vuonna 2006 avatulle ravintolalle irtosi jo 2011. Siitä lähtien Kauppatoria vastapäätä paraatipaikalla Presidentinlinnan, Korkeimman oikeuden ja Kaupungintalon vieressä Pohjois-Espalla sijaitseva Olo on ollut takuuvarma osoite elegantille ja laadukkaalle fine dining -illalliselle. Olossa pohjoisen luonnon parhaat raaka-aineet kuhasta mustatorvisieniin saavat arvoisensa kohtelun ja niistä esiin kaivetut syvät ja aidot maut onnistuvat olemaan yhtä aikaa myös herkkiä ja raikkaita, varsinkin kun monet annokset on viimeistelty koristeellisilla syötävillä kukilla ja villiyrttien lehdillä. Välillä kotimainen siian mäti saa seurakseen tuoretta raakaa islantilaista katkarapua, välillä taas avotulella paahdettu piikkikampela fermentoitua parsaa ja tryffeliä. Ja jos haluat maistaa poroa, niin olet pohjoisen klassikoiden suhteen hyvissä käsissä, sillä Olon nykyinen keittiömestari Tuomas Vierelä on kotoisin Lapista ja päihitti Vuoden porokokki-kisassa 2015 Palacen Eero Vottosenkin. Vaikka Olo eittämättä näyttää parhaat puolensa pitkän maistelumenun nauttijoille on tarjolla myös mahdollisuus poimia listalta à la carte -annoksia, kuten vaikka paistettua kampasimpukkaa, auringonkukansiemenmisoa, ruskistettua voita ja Oscietra-kaviaaria. Olon klassinen sisustus on pelkistetty ja ilmavan tyylikäs ja ravintolatila jakautuu useampaan huoneeseen mikä mahdollistaa isoa tilaa intiimimmän tunnelman. Varsinaisen ravintolan takaa ilmavan ja avaran katetun sisäpihan varaaminen isommalle seurueelle tai juhlille on varsinkin kesäaikaan upea vaihtoehto sisällä illallistamiselle.

Photo OLO restaurant

Demo

Demo on kuollut, kauan eläköön Demo! Tommi Tuomisen ja Teemu Auran 2003 perustamassa ravintolassa on nimittäin eletty isojen muutosten aikoja, sillä vuodesta 2007 Michelin-tähden säilyttäneen Demon alkuperäinen tunnelmallisen pieni ravintolatila Uudenmaankadun kivijalassa vaihtui 2024 Ruoholahteen ison tornitalon katolle missä valtavista kuusimetrisistä lasiseinistä avautuu hulppeat näköalat merelliseen Lauttasaareen. Suomen Bocuse d’Or -kokkimaajoukkueen presidenttinä ja kilpailutuomarina vuodesta 2023 toimineen Tuomisen visio poikkeuksellisen hyvästä ruuasta ja palvelusta kantaa edelleen, vaikka rentoudestaan ja kapinallisuudestaan tunnettu Demo onkin aikuistuttuaan siirtynyt hienostuneempiin tiloihin. Vaikka Demon keittiön pohjana ovat edelleen sesongin mukaiset raaka-aineet ja tinkimätön ranskalainen keittotaito, on vuosien varrella mukaan hiipinyt yhä enemmän vaikutteita laajemminkin Välimereltä ja Aasiasta. Demon annoksissa peura-tartar saa voimaa tummasta sipuliliemestä ja kontrastia suolatuista valkoherukoista, ruijanpallas taas ytyä yuzu koshō:sta ja hapokkaassa tomaatissa marinoidusta taimenen mädistä. Suomalaisen sienisadon parhaimmisto taas pääsee loistamaan lampaankääpäsalaatissa, joka tarjoillaan tattiliemen ja hollandaisen kanssa. Paitsi Michelin-tason illallisella, Demon menusta ja vertaansa vailla olevista maisemista pääsee nauttimaan myös päiväsaikaan, sillä monista muista tähtiravintoloista poiketen Demosta saa arkisin myös erittäin korkean tason lounasta.

Finnjävel Salonki

Demon Tommi Tuomisella on lusikkansa sopassa myös alunperin kaksivuotiseksi projektiravintolaksi tarkoitetun Finnjävelissä. Yhdessä Masterchef-tuomarina ja ruokakirjailijana kunnostautuneen keittiömestari Henri Alénin kanssa tehtynä kunnianosoituksena perinteiselle suomalaiselle ruokakulttuurille alkanut Finnjävel löysi kuitenkin pysyvän kodin Taidehallilta ja ansaitsi Michelin-tähden ensimmäistä kertaa vuonna 2021. Finnjävel Salonki ammentaa perinteistä perinteisimmistä suomalaisista ruokalajeista ja päivittää ne fine dining -muotoon niin kuin vain huippukokit Tuominen ja Alén osaavat. Suomalaiset asiakkaat ovat tottuneet syömään juurevia perinneruokia kuten läskisoosia, klimppisoppaa, rössypottua, porkkanalaatikkoa ja kanaviilokkia hieman erilaisina versioina, mutta Finnjävelin nykypäivään päivitetyt annokset ovat taattua laatua, jossa jokainen komponentti on mietitty ja hiottu viimeistä piirtoa myöten. Kansallisesta kulttuuriperimästä kumpuavia makumuistoja ne herättävät varmasti jokaisessa ja tämän suomalaisempaa modernia fine dining -kokemusta ja makumatkaa suomalaisen ruuan ytimeen ei takuuvarmasti löydy mistään muualta koko maailmasta. Kokemuksen täydentää Finnjävelin rento, huumorintajuinen ja huomaavainen palvelu, jossa asiakkaita kohdellaan kuin vieraita palkittiin koko pohjoismaiden parhaana Michelinin Service Awardilla 2021. Huumorintajua osoittaa myös ravintolan nimi (Finnjävel tarkoittaa Suomi-pirua ruotsiksi), joka irvailee ruotsalaisten mielikuville barbaarisista suomalaisista. Modernin tyylikäs tummasävyinen ravintolatila taidemuseon yläkerrassa ja suomalaisten käsityöläisten valmistamat astiat ja sisustus komppaavat ravintolaelämystä saumattomasti.

The Room

Pohjois-Irakin kurdialueelta kotoisin olevan Kozeen Shiwanin kokin ura alkoi monen maahanmuuttajan tavoin yksinkertaisessa kebab-pizzariassa ja kokkikouluun hän pääsi sisään vasta kolmannella yrittämällä. Sen jälkeen Shivan päätyi monen mutkan kautta työskentelemään ravintolasta toiseen keräten kokemusta mm. norjalaisesta Maaemosta, jolla on nykyään kolme Michelin-tähteä. Lukuisten pop-up -ravintolakokeilujen jälkeen Shivan sai vihdoin avattua omaa nimeään kantavan ravintolan The Room, josta sai historiallisen nopeasti vain viisi kuukautta avaamisensa jälkeen ensimmäisen Michelin-tähden 2024. The Room on enemmän kuin pelkkä illallinen, sillä ravintola on kuin teatraalisesti orkestroitu show, joka kutoutuu annos annokselta Shivanin elämäntarinan ympärille eksentrisen kultahampaisen showmiehen viihdyttäessä marmoripöydän ääreen syömään kerääntynyttä yleisöään tarinoilla ja taikatempuilla. Hämärä valaistus yhdistettynä esoteeriseen taustamusiikkiin tarjoavat Shivanille areenan, jolla hän esiintyy kuin salamavalojen loisteessa paistatteleva rokkitähti ja samaa bling blingiä sisältävät luovat annokset, joissa ei säästellä kultaa, kimalletta, savua ja kukkien terälehtiä. Shivanin annokset yhdistelevät Lähi-idän ruokakulttuureita suomalaisiin raaka-aineisiin ja vaikutteisiin, ja kultaiset perunat tarjotaan mangoisen ambakastikkeen ja savusten hauenmädin kanssa ja graavattu siika höystetään kardemumma-öljyllä. Savustetusta osterivinokkaasta valmistettu “kebab” taas tarjoillaan savustetulla katajavoilla. Shivanin menu on saatavilla myös vegaanisena ja juomavalinnat toistavat rohkean kokeellista linjaa. Shivan haluaa The Roomin olevan kokonaisvaltainen taide-elämys kaikille aisteille, joten illalliseen kannattaa suhtautua ruuan ympärille rakennettuna showna. Kannattaakin huomioda, että perinteiseen illallistamiseen ja rauhalliseen keskusteluun seuralaisen kanssa ravintola tuskin on paras valinta.