Valokuva Helsingin Yliopisto (c) Laura Säilä-Corfe
Tieteiden Yö 2024
Tieteiden Yö: Tulivuoria, maanjäristyksiä, varhaisia ihmisiä ja väärää tietoa
Tieteiden Yö: Tulivuoria, maanjäristyksiä, varhaisia ihmisiä ja väärää tietoa
Tieteiden Yössä pääsee matkalle geotieteiden ja maantieteen maailmaan.
Suomen muinaiset tulivuoret
Mitä tarinoita kivet kertovat suomalaisista tulivuorista? Tutustu kiviin, jotka ovat muinoin purkautuneet tulivuorista, ja kuule niistä muitakin mielenkiintoisia puolia.
100 vuotta seismisiä mittauksia Suomessa
Vuonna 2024 tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun ensimmäiset seismiset mittaukset aloitettiin Suomessa. Mittauksien avulla voidaan esimerkiksi arvioida seismistä uhkaa ydinvoimalaitoksilla, tutkia maanjäristysten esiintymistä kallioperässä ja osallistua maailmanlaajuiseen ydinkoevalvontaan.
Varhaisten ihmisten elämää
Homininien ekologian tutkimusryhmä on kiinnostunut muinaisista esi-isistä ja ympäristöistä, joissa he elivät. Esittelypisteellä pääsee pitelemään iso-iso-iso-iso-iso- (ja vielä monta isoa lisää) isovanhempien kalloja, heidän kivityökalujaan sekä kyselemään heidän viimeisimpiä kuulumisiaan.
Medialukutaidon testaus
Uutiset maantieteellisistä ilmiöistä, kuten metsäpaloista, nälänhädästä ja konflikteista, saavuttavat nopeasti ja uutisvirta on loputonta. Geomedialla tarkoitetaan karttoja, kuvia, videota, tekstiä ja diagrammeja, jotka välittävät tätä maantieteellistä tietoa.
Porthania, pääaula, katutaso
25.1.2024
17.00-20.00
Vapaa pääsy, tapahtumatila on esteetön