Spektaakkeliakatemia: Suuri aalto – Näyttely kulutuskulttuurista ja vesistöistä

Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki
Stoa

Jari Tammisen Suuri aalto -näyttely tutkii vesistöjen tilaa eri vinkkeleistä.

Jari Tammisen Suuri aalto -näyttely tutkii vesistöjen tilaa eri vinkkeleistä.

Ihminen on osoittanut, että uutteruudella, ahkeruudella ja kekseliäisyydellä on mahdollista muuttaa maailmaa. Harmillisen usein toivottujen muutosten kylkiäisenä saadaan myös ei-toivottuja muutoksia. Todistamamme ympäristökriisi on seurausta kulutuskulttuurista, jatkuvan kasvun tavoittelusta ja siitä, että emme ole onnistuneet kantamaan vastuuta tekemisistämme.

Valtamerien muovilautat, ravintoketjun täyttävä mikromuovi, kohoava valtameret ja rehevöityvät vesistöt ovat seurausta ihan arkisista kulutuspäätöksistä. Näyttelyssä kulutuspäätöksiä ja niiden taustalla vaikuttavia mekanismeja tarkastellaan mainosten kieltä hyödyntävien vastamainoksien avulla. Vastamainos näyttää mainokselta, mutta se ei myy mitään ja sanoo ääneen sen, mistä mainostajat mieluusti vaikenevat. Vastamainokset haastavat kysymään, miten esimerkiksi kalapuikot, virvoitusjuomat ja grillimakkara liittyvät vesistöjen heikkenevään tilaan.

Siinä, missä vastamainokset valaisevat markkinoiden toimintalogiikkaa ja pohtivat kuluttajien päätöksiä, tarkastellaan näyttelyssä ongelmia myös konkreettisella tasolla: galleriatilaa dominoi roskainstallaatio, joka näyttää kouriintuntuvasti sen, miltä vesistöjen roskaantumisessa on kyse.

Kulutuskulttuurin ja sen hedelmien lisäksi näyttelyyn sisältyy Hangossa sijaitsevan Tvärminnen tutkimusaseman tuottamaa kuvamateriaalia vedenalaisesta elämästä. Helsingin yliopiston tutkimusasemalla on tutkittu rannikon läheltä löytyviä elinympäristöjä jo yli 120 vuoden ajan ja Intohimona Itämeri -kuvasarja näyttää sen, mitä meidän tulisi suojella.

Näyttelyn aikana Stoan galleria toimii myös opetustilana. Koululaiset, lukiolaiset ja opiskelijat ovat tervetulleita työpajoihin, joissa käsitellään näyttelyn teoksia ja niiden sisältöjä. Oppitunteihin sisältyy myös konkreettisia työpajoja, joissa osallistujat saavat korjata oikeita mainoksia rehellisemmiksi. Oppitunnit käsittelevät vastamainosten muodon kautta medialukutaitoa ja teosten sisältöihin liittyviä teemoja.