Keskustelu: Ensimmäiset chileläiset pakolaiset Suomessa – Chile50-teemaisia tapahtumia Caisassa

Kaikukatu 4, Helsinki, 00530 Helsinki
Caisa

Suomen hallitus päätti lokakuussa 1973 ottaa ryhmän Augusto Pinochetin sortoa pakenevia chileläisiä Suomeen.

Suomen hallitus päätti lokakuussa 1973 ottaa ryhmän Augusto Pinochetin sortoa pakenevia chileläisiä Suomeen.

He saapuivat Suomeen vielä vuoden 1973 puolella, ja heistä tuli Suomen ensimmäinen kiintiöpakolaisryhmä.

Monet alkuperäisistä chileläisistä pakolaisista ovat palanneet synnyinmaahansa asumaan sen jälkeen, kun Chile viimein siirtyi demokratiaan. Mutta moni asuu edelleen Suomessa, missä heidän perheenjäsenensäkin ovat. Mutta tuntevatko he olevansa suomalaisia vai chileläisiä? Miten 1970-luvun Suomi otti heidät vastaan ja mitä Suomi on heille antanut?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin etsitään vastausta alkuperäisten chileläisten pakolaisten kanssa. Keskustelemassa: Adrián Soto ja Alfonso Padilla. Juontaja: Jaana Kanninen.

Kesto: 1,5 h
Ikäsuositus: sopii kaikille
Kieli: suomi/espanja
Vapaa pääsy
Sisältövaroitus: Chile50-teemaisten tapahtumien sisällöt voivat järkyttää herkkiä katsojia.

Väkivaltainen vallankaappaus Chilessä 11.9.1973 romutti maan demokratian ja aloitti 17 vuotta kestäneen sotilasdiktatuurin. Tuhansia toisinajattelijoita tapettiin, kymmeniä tuhansia kidutettiin ja sadat tuhannet lähtivät maanpakoon. Suomeenkin muodostui kiinteä chileläinen yhteisö.

Nyt, puoli vuosisataa käänteentekevien tapahtumien jälkeen, chileläisyhteisö tarjoilee laajan kulttuuritapahtumien sarjan, joka tuo esille muistoja ja tunteita tuolta ajalta. Samalla analysoidaan, miten Chilen tapahtumat vaikuttivat suomalaiseen yhteiskuntaan.

Kulttuurikeskus Caisassa on lokakuussa aiheesta näyttelyitä, keskusteluita, seminaareja, elokuvia ja lasten työpajoja. Sisältövaroitus: Chile50-teemaisten tapahtumien sisällöt voivat järkyttää herkkiä katsojia.