Helsingin parhaat leipomot
Kyllä hyvä leipä tiellä pitää, mutta siinä sivussa maistuvat varmasti herkulliset leivonnaisetkin. Helsingissä on lukuisia rakastettuja leipomoja, joiden antimista kaupunkilaiset nauttivat ja haluatpa tuoretta leipää aamiaispöytään tai herkutella kaupungin parhailla korvapuusteilla ja munkeilla, tämän Timo Santalan koostaman listan kanssa löydät perille kaupungin parhaisiin leipomoihin.
Oli kyseessä sitten vanha rakastettu leipomo tai uudempi tulokas, jokaisella leipomolla on omat bravuurinsa, joiden nimeen uskolliset asiakkaat vannovat. Leipä on tärkeässä roolissa niin arjessa, kuin juhlankin hetkellä ja hapanjuureen leipomisella on pitkät perinteet oli kyse sitten ruisleivästä tai vaaleammista viljoista. Mielipiteitä siitä mistä löytyvät parhaat karjalanpiirakat, lihapiirakat, croissantit, munkit tai korvapuustit on yhtä monta kuin kaupunkilaisiakin, mutta mikä olisikaan parempaa kuin suunnata leipomokierrokselle kokeilemaan itse mitä Helsingin parhailla leipomoilla on tarjota.
Perinteistä leipomotunnelmaa
Helsingin vanhin leipomo on Ekberg, jonka leipomo-kahvilan klassikoita on nautittu Bulevardilla jo useammassa sukupolvessa vuodesta 1852 lähtien. Ekbergin konditoria tunnetaan 1800-luvulta periytyvistä Napoleon- ja Madeleine-leivoksista, tuhatlehtikakuista ja samppanjakorkiksi nimetystä leivoksesta, mutta myös Ekbergin Runebergin tortut kuuluvat kaupungin parhaimmistoon. Perinteitä vaalii myös Kondotoria Hopia, jonka karjalanpiirakat ovat Helsingissä lähes ikonisessa asemassa. Hopiassa leivotaan tuoreita karjalanpiirakoita päivittäin samalla alkuperäisellä reseptillä, jonka Sortavalasta kotoisin oleva Emma Hopia toi mukanaan lähes 70 vuotta sitten Karjalasta Helsinkiin tullessaan. Avikainen taas on klassinen korttelileipomo Torkkelinmäellä vuodesta 1966. Menneiden vuosikymmenten tunnelman ja aikamatka kruunaa mustikkapiirakka tai possumunkki omenahillolla. Perinteisiin uskoo myös Väyrysen Leipomo, jonka ruisleivät ja legendaariset pikkumunkit valmistetaan Teurastamolla vuodelta 1908 peräisin olevasta juuresta.
Rönttösiä ja lihapiirakoita
Klassikoihin kuuluu Kanniston Leipomo, jolla on Punavuoressa vuodesta 1914 sijainneen myymälä-kahvilan lisäksi nykyän useita muitakin toimipisteitä ympäri kaupunkia. Myös Fazerin Gateau-leipomoketjulla on laaja valikoima ja paljon myymälä-kahviloita ympäri kaupunkia. Klassikot hallussa, mutta kokeile kannattaa esim. aprikoosi-pähkinäleipää ja pistaasisolmuja. Rönttösrouvalta Tapanilasta saa paitsi kainuulaisella reseptillä käsinleivottuja marjatäytteisiä puolukkarönttösiä myös esimerkiksi muikkukukkoja ja voileipäkakkuja. Yleinen konsensus vallitsee myös siitä, että Eromanga on tehnyt kaupungin parhaita lihapiirakoita jo vuodesta 1946.
Delights
Helsinki
Modernien leipomoiden trendejä
Punavuoresta ja nykyisin myös Töölöstä löytyvä modernin leipomobuumin edelläkävijä Levain on monipuolinen leipomo-kahvilakeidas, jonka suosikeiksi ovat muodostuneet Levain-hapanjuurileipä ja rapsakan ohuen kuoren omaava portugalilainen pastel de nata -kermaleivos. St. George Bakery on huippuhotellin kivijalassa sijaitseva kahvila-leipomo, jossa leivotaan tuoretta hapanjuurileipää joka päivä, myös sunnuntaisin – Paikka onkin kätevä piknik-eväiden hakemiseen viereiseen Ruttopuistoon. Karhupuiston laidalla sijaitsevan Way Bakeryn valikoimista kannattaa suositun hapanjuurileivän lisäksi poimia mukaan esimerkiksi hunajalla karamelisoituja korvapuusteja ja istahtaa lasilliselle natural-viiniä leipomovierailun yhteydessä.
Mestarileipureita ja eurooppalaista tuulahdusta
Töölöläinen Raka’s kotileipomo on niittänyt mainetta paitsi erinomaisilla karjalanpiirakoilla, myös mausteisilla samosoilla. Bakery Iitasta taas kannattaa hakea paitsi hapanjuurileipää, myös skageneihin sopivaa siemenmallasleipää. Primo leipoo viikonloppuisin Lapinlahden Ambience-talossa rapeakuorista leipää. Greenbaken croissantit ja patongit ansaitsevat erikoismaininnan ja ranskalaisen omistajan kädenjälki näkyy muutenkin kautta linjan. Ranskalaista laatua saa myös Le Moulin -artesaanileipomosta, jonka aidot voihin leivotut croissantit ja mantelicroissantit keräävät kehuja laajalti. Le Moulin tuotteita tarjoavat Café de la Gare Huopalahti Etelä-Haagassa ja Le Grenier Meilahdessa, missä ei kannata unohtaa myöskään erinomaisia quichejä ja sitruuna-tartaletteja. Croissanteja kannattaa kokeilla myös Vanhassa Kauppahallissa ranskalaishenkisessä boulangerie L’Artisanissa. Patisserie Teemu Aura taas tunnetaan hyvien leipien lisäksi kokeilevista macaronseistaan, runebergin tortuistaan ja taiteellisista leivosluomuksistaan.