Ravintola Savoy

Eteläesplanadi 14, 00130 Helsinki

Ravintola Savoy on kuulunut helsinkiläisen ravintolamaailman ehdottomiin huippuihin 1930-luvulta asti. Marsalkka Mannerheim oli sen tunnetuimpia asiakkaita, ja monet Marskin suosikit ovat edelleen ruokalistalla, kuten vorschmack ja paistettu kuha. Tätä nykyä ravintolaa johtaa Chef Patron Helena Puolakka, jonka aikana ravintolaa on kunnostettu ja uudistettu kunnianhimoisesti. Puolakan tavoitteena on tarjota elämyksiä, jotka kunnioittavat ravintolan historiaa mutta ovat kiinni tässä päivässä. Savoyn ruoka on suomalais-ranskalaista ja sesonkivetoista. Ravintolan viinikellari on yksi Suomen laajimmista. Savoy perustettiin vuonna 1937, ja ravintolan suunnittelijoiksi valittiin arkkitehdit Alvar ja Aino Aalto. Savoyn sisustus noudattaa edelleen Aaltojen alkuperäistä suunnitelmaa, joka jakaa tilan tunnelmalliseen ravintolasaliin sekä sitä kolmelta puolelta ympäröiviin terasseihin. Sisustuksessa näkyy Aaltojen mieltymys puhdaslinjaisiin, funktionaalisiin kalusteisiin sekä laadukkaisiin luonnonmateriaaleihin. 2020-luvun alussa ravintola kunnostettiin ja remontoitiin yhteistyössä Artekin, Helsingin Kaupunginmuseon ja Alvar Aalto -säätiön kanssa. Remontin tavoitteena oli palauttaa ravintolaan Aaltojen tilasuunnittelun tunnelmaa ja yksityiskohtia, jotka olivat jääneet eri vuosina tehtyjen muutosten alle. Uudistuneen Savoyn sisustuksesta vastaa suunnittelija Ilse Crawford ja hänen toimistonsa Studioilse.

Mannerheimin vakiopöytä Ravintola Savoyssa